Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Så här hittar du ut i Roslagens skärgård

Bild

Roslagens skärgård är en av Sveriges mest idylliska platser, perfekt för både avkoppling och äventyr. Att ta sig ut till bland kobbar och skär behöver inte vara svårt – det finns många sätt att upptäcka skärgården, vare sig du föredrar kollektivtrafik, båtlinjer eller passbåtar. I denna artikel får du tips och vägledning för en minnesvärd resa i Roslagens skärgård.

Roslagens hamnstäder

Att börja sitt äventyr i en av Roslagens charmiga hamnstäder är en utmärkt idé. Dessa städer erbjuder inte bara fantastiska utgångspunkter till skärgården, utan också mysiga miljöer att utforska innan eller efter din skärgårdsresa.

Åkersberga Länk till annan webbplats.

Åkersberga, beläget vid Österjön, är en bekväm ingång till Roslagens skärgård. Från gästbryggan vid Åkers kanal är det lätt att ta sig till centrum där ett mångsidigt utbud av butiker, restauranger och andra faciliteter finns inom bekvämt gångavstånd. Några av sevärdheterna inkluderar Statsparken vid Åkers kanal med ett utomhusgalleri som erbjuder en naturskön konstupplevelse.

Norrtälje Länk till annan webbplats.

Norrtälje, som är Roslagens huvudstad, charmar besökare med sina medeltida gator och en atmosfär fylld av historia. Staden lockar med ett brett utbud av butiker, krogar och kaféer som återspeglar både dess historiska arv och moderna livsstil. För kulturintresserade finns bland annat Norrtälje konsthall och Pythagoras Industrimuseum att utforska.

Grisslehamn Länk till annan webbplats.

Grisslehamn, beläget på norra Väddö, är känd som Sveriges port mot öster. Staden har en rik historia som en betydande fiskeby och fungerar idag också som utgångspunkt för färjeförbindelser till Åland med Eckerölinjen. Besökare kan utforska Albert Engströms museum och njuta av den natursköna omgivningen vid Ålands hav.

Östhammar Länk till annan webbplats.

Under 1800-talet var Östhammar en populär bad- och kurort. Idag är stadskärnan med sina lummiga trädgårdar och charmiga trähus central i Östhammars kommun. Besökare kan njuta av avkoppling vid Sjötorget och utforska kulturella evenemang på Kulturhuset Storbrunn. För naturälskare finns Hembygdsgården med historiska byggnader och stadsvandringar om stadens historia och arkitektur.

Öregrund Länk till annan webbplats.

Öregrund har en lång historia som en av östkustens mest populära kurorter. Staden lockar med pittoreska gator kantade av välbevarade trähus och solvarma badklippor. Besökare kan utforska skärgården på egen båt från Öregrunds hamn eller delta i guidade stadsvandringar för att upptäcka stadens rika historia och kulturella sevärdheter, såsom Sjöfartsmuseet.

Roslagens öar

Roslagens skärgård är full av öar som var och en erbjuder sin egen unika skönhet och aktiviteter. Här är några av de mest populära och tillgängliga öarna:

Ljusterö Länk till annan webbplats.

Ljusterö, en av de största öarna i Roslagens skärgård, lockar både konstnärer och naturälskare med sina kulturhistoriska platser, vackra badvikar och naturstigar. Ön erbjuder sevärdheter som Ljusterö huvud med panoramautsikt över skärgården och kvarlevor från andra världskriget. I närheten finns Linanäs med sina sekelskifteshus, fiskebyn Laggarsvik, samt badplatser och aktiviteter som boule och tennis. Ljusterö har inspirerat konstnärer som Carl Larsson och Bruno Liljefors, och här finns även Ljusterö konstmuseum med guidade visningar av konstexpert Claes Moser. För att ta sig hit året runt kan man resa med bil, buss eller ta bilfärjan från Östanå färjeläge.

Finnhamn Länk till annan webbplats.

Finnhamn är en idyllisk skärgårdsö med hav, klippor och omgivande öar. Ön lockar besökare med sin långa historia som handelsplats och erbjuder faciliteter som vandrarhem, stugor, krog, lanthandel och en stor gästhamn. Här kan man njuta av mat på krogen med panoramautsikt, handla lokala råvaror på Idholmens gård, promenera längs Naturstigen och hyra kajak. Finnhamn är lättillgängligt med privata båtar eller via Waxholmsbolaget och Cinderellabåtarna för dagsutflykter.

Kyrkogårdsön Länk till annan webbplats.

Siaröfortet, beläget på Kyrkogårdsön, är ett historiskt försvarsfort från första världskriget som nu är öppet för allmänheten. Fortet inkluderar ett museum som berättar om kustförsvarets historia med kanoner, skyttevärn och bergrum. Dagliga guidade turer och ljudguider finns tillgängliga för besökare. För avkoppling erbjuds en vedeldad bastu vid strandkanten för vandrarhems- och båtgäster. Caféet serverar mat och fika med utsikt över Furusundsleden. Under sommaren kan man nå Siaröfortet med Waxholmsbolaget från Strömkajen i Stockholm eller från Vaxholm, alternativt med egen båt till gästhamnen på den sydöstra delen av Kyrkogårdsön.

Arholma Länk till annan webbplats.

På Arholma finns det gott om aktiviteter för både äventyr och avkoppling. Ta en cykeltur genom öns vackra landskap eller hyr en kajak för att utforska kustlinjen från vattnet. För den historieintresserade finns Batteri Arholma att besöka, med sina fascinerande guidade turer i det underjordiska museet.

För att ta sig till Arholma är det enkelt att starta från Simpnäs brygga, där båtar avgår regelbundet och tar dig till ön på bara 15 minuter året om. Från Stockholm kan du också åka med Waxholmsbåten, som avgår från Grand Hotel under vår och sommar, vilket gör det till ett perfekt utflyktsmål både för en dagsutflykt eller en längre vistelse.

Norröra Länk till annan webbplats.

Norröra är kanske främst känt som Saltkråkan från Astrid Lindgrens TV-serie "Vi på Saltkråkan". På sommaren kan besökare delta i guidade turer med S/S Blidösund där de får uppleva miljöerna från serien, inklusive Snickargården. Ön har en lång historia från 1500-talet med traditionella näringar som jordbruk, jakt och fiske. Waxholmsbolaget trafikerar Norröra dagligen året runt från både Stockholm och Furusund. Observera att bryggan på Norröra inte är anpassad för personer med nedsatt rörlighet.

Lidö Länk till annan webbplats.

Lidö, beläget mitt i Roslagen, är ett naturreservat som bjuder på avkoppling och många aktiviteter i en vacker skärgårdsmiljö. Besökare kan njuta av natursköna kobbar, klippor och promenadstråk som leder till härliga badplatser. Ön har också en självförsörjande bondgård, en gästhamn med 50 båtplatser och Lidö Värdshus där man kan avnjuta en skärgårdsinspirerad meny. På ön finns bland annat möjlighet att hyra kajak, besöka djur och göra fågelskådning. För att ta sig till Lidö kan man använda egen båt med koordinater, köra från Stockholm via E18 till Räfsnäs brygga eller ta buss från Tekniska Högskolan till Norrtälje och sedan passbåt till Lidö.

Gräsö Länk till annan webbplats.

Gräsö är lättillgängligt via färjeläget vid Öregrund på fastlandet, där besökare kan ta färjan till ön. Nära färjeläget vid Gräsö gård ligger ett naturreservat med små åkrar och betande kor längs stränderna. Ön har ett omfattande nätverk av vandringsleder och cykelvägar som tar dig genom varierande landskap. Populära Storsand, en naturlig strand söder om Mårtensboda, lockar med sin blandning av sand, grus och släta klippor, medan Djurstensfyr norr om färjeläget erbjuder enastående havsutsikt. Från Gräsöbadens camping startar Västerbystigen, en historisk vandringsled som tar dig genom öns kulturlandskap.

Örskär Länk till annan webbplats.

Örskär, i Upplands ytterskärgård norr om Gräsö, är ett vackert naturreservat med en rik flora av orkidéer och är en viktig rastplats för flyttfåglar. Under sommarsäsongen kan besökare besöka Örskärs fyr och njuta av den milsvida utsikten. Fyrplatsens tidigare bostäder är nu uthyrningsrum, och det finns en restaurang som serverar lunch och middag. Båten till Örskär avgår från norra Gräsö och erbjuder möjlighet till dagsturer, med en 1,5 km promenad till fyrplatsen.

Rävsten Länk till annan webbplats.

Rävsten, belägen utanför Gräsö, erbjuder besökare en mångfald av naturupplevelser och aktiviteter. Ön har öppet hav, orörda stränder och skyddade vikar för bad och fiske. Du kan besöka över dagen eller hyra en enkel stuga för längre vistelser. Delar av ön ägs av Upplandsstiftelsen och är en del av Natura 2000, vilket skyddar dess rika flora och fauna. Hit kommer man med färjan från Gräsö.

Båtlinjer och passbåtar

Vill du utforska Roslagens skärgård? Nedan kan du överblicka våra gästhamnar, båtlinjer och passbåtar:

Österåker

  • Åkers kanal: Cirka 5-6 gästplatser vid industribron Sågvägen med kostnadsfri vistelse upp till 24 timmar.
  • Österskärs havsbad, Solbrännan: Gästbrygga med cirka 8 gästplatser bredvid Österskärs havsbad.
  • Slussning i Åkers kanal: Kontakta slussvakten för information om slussning via Tuna Hamns webbplats Länk till annan webbplats..

Norrtälje

  • Norra Båtlinjen och Nord/Sydlinjen: Avgår från Norrtälje hamn med destinationer som Gräddö, Lidö, Arholma, Möja, Sandhamn och Nynäshamn.
  • Ängsölinjen tar dig till Ängsö nationalpark under vår och sommar.
  • Waxholmsbolagets reguljärturer trafikerar Roslagens skärgård stora delar av året. Tidtabellerna hittar du här Länk till annan webbplats..
  • Lär om fiske- och båtturer med mindre båtar här Länk till annan webbplats..

Östhammar

  • Gräsöfärjan: Gratis bilfärja till Gräsö med regelbundna avgångar.
  • Gästhamn i Öregrund och Östhammar: Nära till shopping, restauranger, kultur och nöjen.
  • Passbåtar: Rävsten och Örskär erbjuder transporter på helger under vår/försommar och sommar. Begränsat antal platser, förtur för lunchresenärer. Bokning endast möjlig tidigast 2 dagar före avresa.

Trevlig utflykt!

Publicerad:
Senast uppdaterad: