Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Tre historiska platser du inte får missa

Bild

Är du en historiefantast som älskar att utforska kulturella skatter? Då är Roslagen det perfekta resmålet för dig! Här finns tre fascinerande platser med djup historisk betydelse som du bara inte får missa:

Wira Bruk, grundat på 1630-talet, var en av Sveriges främsta vapensmedjor under stormaktstiden. Det började som ett stöd för krigsansträngningarna under det 30-åriga kriget och växte snabbt tack vare skickliga smeder. Idag kan besökare uppleva en levande bruksmiljö med historisk smedja, museum och restaurang. Under sommaren finns det evenemang som Wira-spelen, en musikalisk föreställning som tar dig tillbaka till 1700-talet.

Vid sjön Erken ligger Vikingabyn Storholmen, ett friluftsmuseum som återskapar vikingatida miljöer. Här kan du delta i vikingainspirerade aktiviteter som hantverk och pilbågsskjutning. För barnfamiljer finns det speciella aktiviteter och ett mysigt café där du kan njuta av fika.

Österbybruk är ett välbevarat brukssamhälle från 1400-talet, känt för sin järnhantering. Här finns en unik vallonsmedja från 1600-talet där stångjärn smiddes, vilket gjorde bruket känt internationellt. Besökare kan utforska herrgården med sin vackra trädgård och delta i guidade visningar för att lära sig mer om brukets rika historia.

Ta chansen att upptäcka Roslagens rika historia och kulturella skatter på dessa spännande platser. För mer information om historiska platser i Österåker, Norrtälje och Östhammar, klicka på följande länkar:

Välkommen till Roslagen och upplev historien på nära håll!

Publicerad:
Senast uppdaterad: