Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Edsbro masugnsbruk

Edsbro masugnsbruk bjuder in till en resa genom industrihistorien och natursköna platser i närheten. Utforska masugnens historia, byggd av valloner från Belgien, som drevs mellan 1686 och 1919.

Malmen, levererad från Dannemora gruvor, omvandlades här till tackjärn och skeppades sedan till Skebo bruk för förädling. Masugnen är idag det enda bevarade i Stockholms län och erbjuder besökare möjlighet att uppleva murar av rostugn, dammbygge, kolhus, hamn, klensmedja, förvaltarbostad och bruksgata med arbetarbostäder.

Edsbro kyrka, en medeltida kyrkobyggnad, bjuder in till en historisk resa. Upptäck den ursprungliga delen från 1000-talet, den utökade kyrkan från 1200-talet, sakristian från 1300-talet och tillägg av koret och vapenhuset på 1400-talet. Kyrkan har bevarade element som den unika stigluckan och dramatiska målningar från 1600-talet.

För en avkopplande dag vid vattnet, besök Gisenbadet vid sjön Gisen. Med 40 meter strandlinje och en plan gräsyta är platsen perfekt för lek och avkoppling. Brygga med badstege, eldstad och tillgänglighetsanpassat dass finns tillgängligt för besökare.

Upptäck Hembygdsgården Åsavallen i Edsbro från 1600-talet. Ägda och förvaltade av Edsbro Hembygdsförening, består gården av över tio byggnader som ger inblick i samhällets levnadsvillkor från äldre tider. Besökare kan utforska olika byggnader och delta i evenemang som arrangeras här under den varma årstiden.

För mer avkoppling och naturupplevelse finns Rastsjön, en naturskön skogssjö nära Edsbro. Med cirka 40 meter strandlinje och omgivet av lövskog, erbjuder sjön en fridfull plats för fiske och avslappning.

Publicerad:
Senast uppdaterad: