Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Österby bruk

Upptäck Österby Bruk, där varje steg är en resa genom tid och rum. En plats där det förflutna smälter samman med nutidens skönhet, och där vandring blir till en fängslande berättelse om Sveriges industriella arv.

Österby Bruk, en pärla mellan Uppsala och Östhammar där historiens vingslag fortfarande dansar genom de vackra miljöerna. Beläget endast några kilometer från gruvorna i Dannemora är detta välbevarade vallonbruk ett levande testament till en spännande historia.

Redan under medeltiden var Österby en utgård till godset Örby, senare känt som Örbyhus. Här anlades på medeltiden en hytta för bearbetning av malm från Dannemora gruvor till järn. Under Gustav Vasas tid inkorporerades Österby till Kronan, vilket möjliggjorde uppbyggnaden av en mer organiserad järnbruksrörelse. På 1620-talet utarrenderades och såldes kronobruken, och 1643 köptes Österby av Louis De Geer, vilket markerade början på De Geers långa ägotid på Österby.

Vandring i Österby Bruk

För de som älskar vandring erbjuder Österby Bruk fantastiska möjligheter. Längs Upplandsleden kan du promenera genom öppna landskap och slingrande skogsstigar mellan Roslagens bruk eller ta en avkopplande promenad längs Kärleksstigen. Vikingaleden och Upplandsleden anländer och fortsätter norrut, vilket gör Österby Bruk till en perfekt bas för utforskning till fots.

Publicerad:
Senast uppdaterad: