Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Ramhälls Gruvby

Utforska Ramhälls historia och natur, där varje steg avslöjar skatter från det förflutna och nutiden. Besök gruvområdet, bygdegården och njut av stillheten vid Rastsjön för en minnesvärd upplevelse.

Ramhälls Gruvby erbjuder en fascinerande resa genom historien i den vackra naturen nära Ramhäll. Utforska de nedlagda gruvornas områden på egen risk, där vattenfyllda gruvgångar och övergivna byggnader skapar en atmosfär av svunnen industriell verksamhet. Gruvområdet har en historia som sträcker sig tillbaka till 1742, och du kan följa utvecklingen från tidiga dagar till nedläggningen på 1970-talet.

Besök Ramhälls Bygdegård och Hembygdsgård, belägen mitt i byn. Den gamla skolan från 1880-talet har omvandlats till bygdegård och hembygdsgård. Utforska den bevarade skolsalen från början av 1900-talet och en utställning med fotografier och föremål från tiden då gruvorna var i drift. Upptäck även träskulpturer tillverkade i Ramhäll och en samling gamla kläder från trakten.

Rastsjön, en vacker skogssjö i närheten av Ramhäll, erbjuder en lugn reträtt. Med rent vatten och omgivet av en glesbefolkad omgivning, ger sjön möjligheter till fridfullt fiske och simturer. Fri från motortrafik skapar Rastsjön en avslappnad miljö för dem som söker en naturlig oas.

Publicerad:
Senast uppdaterad: