Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Båtluffarleden

Bild

Båtluffarleden där den går på Kålgårdsön på Ingmarsö. Skyltar visar var leden går.

Ta roddbåt mellan öarna

Båtluffarleden tar dig från Ingmarsö till Finnhamn, eller tvärtom, längs en härlig vandringsled och en tur med roddbåt som förbinder Finnhamn med Kålgårdsö och Ingmarsö. En fantastisk och äventyrlig upplevelse på närmare nio kilometer.

Skyltar visar vägen

Håll utkik efter skyltarna med vandringssymbol för Båtluffarleden och fortsätt din vandring på grusvägar, genom hagar, längs vikar och badplatsen vid Femsundsviken vidare mot Kålgårdsöns naturreservat Länk till annan webbplats..

När du når pontonbroarna vid Trälhavets Båtklubbs uthamn Bockviken (Lilla-Kastet), börjar du så smått närma dig viken där Skärgårdsstiftelsens roddbåt finns. Ro över sundet till naturreservatet Finnhamn Länk till annan webbplats., som omfattar Idholmen, där du kliver i land, och huvudön som heter Stora Jolpan.

Bild

Skylt för Båtluffarleden.

  • Det ska alltid ligga en roddbåt på var sida om sundet.
  • Det innebär att du först ror över och bogserar tillbaka den båt som ligger på motsatt strand, så att ingen sida blir utan båt.
  • Skulle roddbåten vara borta när du kommer, beror det därför sannolikt på att någon just då utför den manövern. Det är Skärgårdsstiftelsen som tillhandahåller roddbåtarna.

Paradisvikar och sköna pauser

Roddturen avklarad, vandrar du snart grusvägen ned mot den vykortsvackra Paradisviken, där segelbåtar ligger på svaj och sandstranden lockar till bad. I Ragnars kiosk kan du ta en glass eller kanske något att dricka innan du vandrar vidare mot vandrarhemmet och Finnhamns värdshus, där också bryggan för Waxholmsbåtarna finns.

Vill du sova kvar på vandrarhemmet eller i en gäststuga på Finnhamn? Då kan det vara en god idé att boka i förväg. Eller så tar du Waxholmsfärjan tillbaka till Åsättra. Var noga med att kolla båttiderna i förväg.

Läs ett reportage om Båtluffarleden som Expressen har gjort. Länk till annan webbplats.

Bild

Vandrare påväg mot Paradisviken, Finnhamn.

Planera din resa

Planera din resa noga i förväg med SL.se Länk till annan webbplats. eller SL-appen, där finns nämligen även Waxholmsbolagets trafik med.

Planera din resa noga för att passa båtarnas avgångstider.

Bild

Översiktlig karta över Båtluffarleden när du startar vid brygga Norra Ingmarsö.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Den ger oss möjlighet att vara i naturen och utöva friluftsliv. Men vi behöver också visa hänsyn – till naturen och växt- och djurlivet likväl som till markägaren och andra besökare.

Allemansrätten ger dig möjlighet att tillfälligt och hänsynsfullt vara på någon annans mark utan att fråga om lov. Du kan njuta av en promenad, ströva, paddla, slå upp ett tält, plocka bär eller sitta på en sten i skogen. Men det är frihet under ansvar som gäller. Det är din skyldighet att ta reda på vad allemansrätten innebär.

Allemansrätten, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Publicerad:
Senast uppdaterad: