Roslagsleden etapp 11
Sandviken-Grisslehamn, 20 km
En spektakulär vandring längs Väddökusten med småkuperade landskap, skogar och vyer över Ålands hav. Historiska platser som Mälbyhamn och Tullviksbäckens naturreservat adderar intresse. Klapperstensfält och charmiga platser som Nothamn och Skottviken förgyller vandringen.
Roslagens sista etapp erbjuder vandring med fantastiska vyer över Ålands hav i varierad terräng. En del av etappen går längs ett småkuperat landskap, delvis över stenfält. Räkna med härliga vyer, stränder och klippor vid bland annat Nothamn, Skottviken och Fjällboholmar.
Från Sandvikens camping upp till Grisslehamn vandrar du i varierad terräng längs Väddökusten.
Efter en stunds vandring på grusväg och genom ett skogsparti kommer du till Mälbyhamn. Strax norr om Mälbyhamn möts du av klapperstensfält som formats av havet genom årtusenden. Stenfälten gör att terrängen stundtals är lite tuffare.
Vid Edebyhamn och Havsängen går leden längs ett småkuperat landskap med skog, insprängda åkrar, betesmarker och småbyar med gott om fritidsbebyggelse. Ett område med urkalksten sträcker sig härifrån upp till Flisberget och Skottviken i norr. På kalkhällarna finns en unik flora och gott om insekter.
Fiskeläget i Nothamn var tidigare den största fiskeplatsen på Väddökusten. Här har bönderna fiskat strömming med not och skötar och bundit ålryssjor. Vid Skottviken vandrar du direkt på den härliga sandstranden.
Vid Tullviksbäckens naturreservat möts du av ett vackert vandringsstråk. Tullviken är en populär plats för både sportfiskare och surfare med en storslagen utsikt över Ålands hav. Leden fortsätter föbi Kvarnsandsbadet där du hittar bad, dass, brygga med badstege, omklädningshytt, eldstad och parkeringsplatser.
Roslagsleden kommer in i Grisslehamn längs strandlinjen vid konstnären och författaren Albert Engströms ateljé, som ligger på en klippa vid Ålands hav. Ateljén är vitmålad mot havet och röd mot land, som ett sjömärke. På väg mot slutmålet Albert Engströmmuseet går leden förbi det sommaröppna Kafé Kalaset som ligger i Alberts stall.
Väl framme i Grisslehamn finns livsmedelsbutik, fiskaffär, restauranger, kaféer och Hotell Havsbaden. Här finns också en levande fiskehamn och hemmahamn för Eckerölinjens färjor till Åland för fortsatt vandring längs Europavandringsled 6 till Kilpisjärvi i norra Finland.
Kultur, natur och historia
Gamla Grisslehamn var en viktig knutpunkt för Drottning Kristinas postväg från 1638 mellan Stockholm och Åland och vidare österut. På 1600-talet byggdes här ett posthus som brändes av ryssarna 1719. Ett nytt kom till, men när det brann byggde man det nya posthuset i nuvarande Grisslehamn. Rodden med posten över Ålands hav krävde många liv. Till minnet av dem arrangeras Postrodden mellan Grisslehamn och Eckerö på Åland i juni varje år.
I Mälbyhamn fanns förr både svavelkisgruva och järnärnmalmsgruva, den äldsta cirka 400 år. Intill leden syns idag vattenfyllda gruvhål och en uppbyggd rundbana där hästens vandringskraft användes för gruvarbetet. Gruvdriften från Vasatiden upphörde i praktiken 1905, men fanns formellt kvar ända till 1992.
Klapperstensfälten strax norr om Mälbyhamn har formats av havet genom årtusenden och genom landhöjningen hamnat flera meter upp på land.
Strax söder om Nothamn finns ett gammalt kalkbrott med branta sidor – ett stort marmorbrott med flera ovanliga mineraler.