Roslagsleden etapp 9
Roslagsbro-Bagghus/Gåsvik, 25 km
Etapp 9 på Roslagsleden bjuder på en varierande naturvandring från Roslagsbro till Gåsvik. Brosjön, Kvarnfallet och Rådasjöns badplatser är höjdpunkter längs vägen. Rast vid Flottskärs brygga och ett historiskt besök vid Erikskulle hembygdsgård förhöjer upplevelsen. Etappen slutar vid Bagghusbron nära Gåsvik, där Väddö kanal börjar.
På sträckan från Roslagsbro till Gåsvik presenterar etapp 9 av Roslagsleden en härlig vandring genom varierande natur. Brosjön, en av länet finaste fågelsjöar, möter dig strax efter Roslagsbro. Cirka 400 meter från leden finns ett fågeltorn som ger en fantastisk utsikt över sjön och dess många arter av vattenväxter.
Mellan Brölunda och Vik står Kvarnfallet som ett vackert vattenfall. En gång fanns en kvarn här, och nedanför vägen gick vattenleden mot Norrtäljeviken. I närheten finns Erikskulle hembygdsgård där du kan beundra Viksbåten, en unik vikingabåt från området.
Roslagsleden tar dig sedan längs den gamla kyrkstigen mellan Vik och Råda, en väg som en gång användes för att nå kyrkan i Söderbykarl. På vägen passerar du Tandrudan, en lada som tidigare användes av Rådaborna för vila på väg till och från kyrkan, och som idag fungerar som en välkomnande rastplats.
Vid Rådasjöns västra del finns en badplats med faciliteter och parkering, där även SL-bussen stannar. Vandringen fortsätter längs slingriga vägar ner mot Bagghusfjärden och den lilla byn Flottskär. Här finner du rastmöjligheter vid Flottskärs brygga, inklusive bänkar, bord, grillplats och en rasthage för hästar.
Etappen avslutas vid Bagghusbron nära Gåsvik, där Väddö kanal börjar. I närheten finns Erikskulle hembygdsgård, en historisk plats som grundades med inspiration från Skansen. Denna hembygdsgård är den äldsta och största i Stockholms län, och den bjuder på en omfattande samling byggnader och föremål från Söderbykarl och de omgivande socknarna.
Roslagsleden passerar söder om naturreservatet vid Rådasjöns östra spets, där du kan utforska ett litet skogsområde med sällsynta växtarter som guckusko och skogsstarr.