Roslagens logotype, gul bakgrund och blå bokstäver

Roslagsleden etapp 6

Bild

Wira bruk-Penningby, 22 km

Etapp 6 på Roslagsleden tar dig genom en mångfacetterad vandringsupplevelse från det historiska Wira bruk till charmiga samhällen som Bergshamra och Penningby slott. Genom varierad natur och längs grusvägar avnjuter du bad vid Gunnsjön och upptäcker kulturella pärlor längs vägen.

Här vandrar du genom en mångfacetterad naturupplevelse, omgiven av varierad skog, öppna fält och spännande kulturmark. Längs den idylliska sträckan finns flera badplatser och vindskydd, vilket gör vandringen längs Roslagsleden till en harmonisk och mångsidig upplevelse.

Etappen startar i det pittoreska Wira bruk, där det gamla tingshuset, smedjan och charmiga byggnader vittnar om en välbevarad historisk bruksmiljö. Wira bruk bär på historien som landets första klingsmedja, och idag kan du uppleva konstnärligt smide och musikskådespel under sommarmånaderna.

Vandringen tar dig genom varierad natur på grusvägar, stigar och berghällar. Gunnsjön erbjuder en inbjudande badplats med sandbotten och brygga, och längs vägen mot Bergshamra passerar du en spännande raststuga vid Grevinnans Rå, en plats med historisk betydelse och möjlighet till övernattning.

Bergshamra, beläget cirka 2 km från Roslagsleden, erbjuder bekvämligheter som livsmedelsaffär, pizzeria och vårdcentral. Boendemöjligheter finns på det charmiga Carlberg, endast 500 m från Bergshamraviken. Kvarngården mellan Bergshamra och Grovsta erbjuder en idyllisk miljö med vindskydd, dass och dricksvatten.

Leden tar dig längs väg 276 fram till Penningby, där du kan avnjuta ett besök på det charmiga kaféet i inrednings- och presentbutiken Linneladan. Kulturella och historiska sevärdheter som Wira bruk, Bergshamra, och Penningby slott berikar vandringen.

Bergshamra bjuder på historiskt intressanta hus och Kvarngården, där en vattenkvarn från 1760-talet och andra bruksföremål ger inblick i det förgångna. Penningby slott, en fästningsborg från slutet av 1400-talet, fascinerar med sina medeltida källarvåningar och är hem för det kända spöket Vita Frun. Vikingatidens närvaro märks vid Penningby vägskäl med en runsten och Borgarkullen, som en gång försvarade inloppet till Penningby.

Karta och mer information Länk till annan webbplats.

Bild
Publicerad:
Senast uppdaterad: